כולם יודעים שחתולים תמיד נוחתים על הרגליים..!
כולם גם יודעים שעם לוקחים פרוסת לחם ומורחים על צד אחד ריבה ומפילים אותה היא תמיד תיפול על הצד של הריבה.
אז השאלה היא מה יקרה לחתול שנופל אשר על גבו פרוסה עם ריבה?
בבדיחה זו מסתתרת שאלה שהתשובה אליה קשורה לאבולוציה ופיסיולוגיה של החתולים.
לא מזמן הגיע לבית החולים בשדמה חתול שנפל מקומה חמישית וחוץ מכמה פגיעות יבשות, החתול יצא ללא נזק משמעותי ושוחרר הביתה לאחר טיפול, אישפוז לילה בכלוב חמצן וייצוב יחסית פשוט.
במקרה אחר, לפני כמה חודשים דווח בעיתונות בארצות הברית על חתול בבוסטון ששרד נפילה מקומה 20 מבניין מגורים. כמובן יש לציין שבנפילות אלה מרכיב המזל משחק תפקיד חשוב אבל גם לחתול יש יכולות מרשימות אשר מותאמות לשרוד מצבים כאלה.
קשה ולא אתי לנהל מחקר על הנושא הזה בחתולים.
אנחנו לא נפיל חתול מקומות שונות ונבחן את מה שקורה לו.אבל בסקר מקיף שנעשה ב1987 ,132 מקרים של חתולים שנפלו מגובה רב הגיעו למרכז חירום וטרינרי.
מתוכם 90 אחוזים שרדו לאחר טיפול רפואי סטנדרטי.
רק 37 אחוזים נזקקו לטיפול רפואי מורכב לשם הצלת חייהם.
במקרה אחד מתוך ה132 המקרים,חתול נפל ישירות על רצפת בטון מגובה של 32 קומות.
הנזק שנגרם כלל שן שבורה וריאה אחת שקרסה.לאחר טיפול של 72 שעות שוחרר החתול לביתו.
המדע מאחורי נפילות החתולים-
1. לחתולים קיים שטח פנים גבוה ביחס למשקל שלהם.כתוצאה מכך הלחץ המופעל על גופם כשהם נופלים מגובה הוא קטן משמעותית (לחץ שווה כוח מחולק בשטח).
2. חתולים, כמו נמרים התפתחו לחיות על העצים ולחפש טרף מלמעלה.
כשחיים בצורה כזו האבולוציה דואגת לכך שהחתולים המתאימים ששורדים את הנפילות יעבירו את הגנים הלאה לצאצאיהם.
3. שוב תוך כדי ברירה טבעית התפתח בחתולים רפלקס שנקרא-"רפלקס יישור אוורי", רפלקס זה מתחיל להתפתח בגיל 3-4 שבועות, ומגיע להשלמתו בגיל 7 שבועות.
בעזרת רפלקס זה, בהנחה וניתן מספיק זמן, החתול חש שהוא נופל בצורה לא נכונה ומסובב את עצמו כך שהרגליים יפנו לכיוון הקרקע ובמקביל מיישר אותם ומקשית את הגב.
כך הוא גורם בעצם שהרגליים ולא הגב הם אלה שפוגעים בקרקע וזה כמובן, חיוני להישרדותו.
ממצא מעניין זה, קיים בכל חיה אשר מתגוררת בעצים.
4. החתולים פושטים את רגליהם ומגדילים את שטח הפנים שלהם בנפילה וכך גורמים להתנגדות אוויר גדולה יותר ומאטים את הנפילה.
5.לחתולים יש רגליים ארוכות ושריריות שמאפשרות להם לנתר לגבהים ומותאמות לטיפוס על עצים.
רגליים אלה משמשות כספוג זעזועים ולכן בנחיתה מהירה הכוח ההרסני הוא בעצם ההאטה המהירה שגורמת לעצמות להישבר.
הפיסיולוגיה הזו מאפשרת להסיט את הכוח ולהאט את שינוי המהירות בצורה הדרגתית ולא פתאומית.
בנוסף,המפרקים של החתול ברגלים יכולים להתכופף לצדדים והם גמישים מה שנותן להם יתרון בנפילה.
בהתחשב בעובדה שאחוז ניכר מחתולי הבית מצוי במצב של השמנת יתר, היכולת להסתובב באוויר וליפול ללא פגיעה יורדת משמעותית.
מה המסקנה מכל הסיפור הזה?
המסקנה היא לא הסיק דבר.
רצוי לשכוח מהסטטיסטיקות הטובות והמזל שהאיר פנים.
סגרו תריסים ורשתות.
התקינו סורגים אם ניתן.
במידה וחתולכם מאובחן כסובל מהשמנת יתר פעלו להורידו במשקל.
אמנם אחוז ניכר מהנפילות המטופלות בבית החולים, לשמחתנו, לא מסתיימות במוות, אבל נזקים כגון ריאות שקרסו ושברים ברגליים ובלסת מאוד נפוצים בחתולים שנפלו, ומתישהו המזל, יכול להיות, לא יהיה לצידם.
לרשותכם תמיד,
בית חולים לחיות שדמה.