טיפול וגידול כלבים וגורים
הזנה
ההתמודדות הראשונה של כולנו בגידול בעלי חיים, היא ההזנה הנכונה.
במה כדאי להזין כלבים?
מומלץ להזין כלבים במזון מסחרי מוכן לכלבים. קיימים בשוק מגוון מזונות איכותיים מאוד לכלבים, כגון: יוקנובה, פרופלן ,רויאל קנין. רצוי אך לא חובה, לשלב מזון רטוב עם המזון היבש. כלבים חולים או שמנים יש להזין בהזנה רפואית המיוחדת לכך.
מה ניתן להוסיף למזון היבש?
מזון רטוב בקופסאות שימורים או תוספות ביתיות של מוצרי חלב (מעט), ביצה מבושלת, אורז, בשר מבושל. בכל מקרה, זיכרו התוספות הביתיות אינן חובה ואין להוסיף יותר מ 25% מנפח המנה. לכלבים הניזונים ממזון איכותי, אין כל צורך להוסיף ויטמינים אלא במצבי מחלה ועל פי הוראות הרופא המטפל.
מהי הכמות הרצויה?
תוכלו להיעזר בכמויות המומלצות על גבי אריזות המזון המסחרי. הניסיון מלמד כי, בדרך כלל, הכמות המתאימה להזנה היא זו שהכלב יאכל במשך 10 דקות מרגע הגשת המזון. ואחר כך רצוי לפנות את כלי האוכל. הכמות משתנה אינדיבידואלית ובהתאם לעונות השנה, מצבו הפיסיולוגי ומשקלו של הכלב.
הצוות בבית החולים בשדמה, ישמח לתת לכם כוס מדידה מקצועית המאפשרת הזנה בכמות קבועה.
מה אסור בהזנה?
אסור להגיש לכלבים מזון : חם, קר, חריף, מתוק, מלוח, חמוץ או מתובל.
אסורות להגיש לכלבים : עצמות, לחם טרי, תפו"א, בצל וכן קטניות: שעועית, אפונה וכד'.
מהו מספר הארוחות המומלץ ליממה?
גיל הכלב (חודשים) | מספר ארוחות ביום | הערות |
---|---|---|
0-1 3-2 |
5-6 | מזון לגורים בלבד |
3-6 | 3 | מזון ג'וניור |
6-12 | 2 | מזון ג'וניור |
12 ומעלה (בוגר) | גזעים גדולים – 1-2 גזעים קטנים – 2 |
מזון לבוגרים |
אנא זיכרו: כלבים צריכים, מים טריים זמינים תמיד, בבית ובחצר.
פרעושים
פרעושים הם טפילים קטנים, שחורים וקופצניים, הפרעושים והפרשותיהם נראים לעין על פני העור. רוב הכלבים נדבקים בזמן זה או אחר בפרעושים. כלב נגוע בפרעושים יהיה כלב מתגרד, פרוותו ועורו מלאים עקיצות ושרידי צואת פרעושים, ולעיתים קרובות יהיו לו קרחות ופצעים עוריים פתוחים כתוצאה מגירוד מתמשך. הפרעוש נמצא על הכלב רק לצורך תזונה. ביתר מחזור חייו (גולם, זחל ,ובוגר) הוא נמצא בסביבת הכלב: כלומר על השטיח, המדשאה, מצעים, קירות וכדומה.
ישנם בשוק תכשירים רבים לקטילת פרעושים הנמצאים על גבי הכלב. אנו ממליצים מאוד על התכשירים מתוצרת פרונטליין או רבולוושן.
כאשר מרססים את הכלב יש להימנע ממגע החומר בעיניים, באף ובפה. או לחילופין לבחור להשתמש בטיפות התכשיר בהשמה על העורף. מכיוון שפרעוש בודד יכול להעמיד אלפי צאצאים בסביבה, הרי שיש למקד את הטיפול המניעתי בסביבה.
ריסוס אזור המחיה של הכלב דורש ציוד מתאים: מרסס, מסיכה לפנים, חומרי ריסוס וזמן פנוי, אנו ממליצים לכם להזמין את חברות ההדברה המוסמכות.
קרציות
הן טפילים גדולים יחסית הנראים לעין בנקל, הקרציות מבלים חלק ממחזור חייהם על עור הכלב במטרה להשתמש בדמו לצורך תזונה. הקרצייה הנקבה שוהה על העור גם לצורך הבשלת ביצים. כלב נגוע בקרציות מתגרד ועלול אף לסבול מחוסר דם, אם כמות הקרציות ניזונות ממנו גדולה במיוחד.
הסכנה העיקרית היא שחלק מהקרציות מכילות בתוכן את הטפיל הגורם למחלה.
"קדחת הקרצית", הקטלנית מאוד לכלבים. טפיל זה חודר לדם הכלב באמצעות עקיצת הקרצייה ופוגע בתאי הדם, בטחול, במוח העצם ובאיברים פנימיים נוספים.
הטיפול בכלב נגוע בקרציות צריך להיות מקומי (הדברת הקרציות שעל הכלב) וסביבתי (ריסוס סביבת המחיה). בחנות בית החולים ניתן להשיג בהנחה קולר קילטיקס וטיפות פרוטיקול היעילים מאוד להדברה והגנה מפני קרציות.
תולעים
התולעים הן טפילים פנימיים בהם נגועים כלבים לעיתים קרובות. ישנן תולעים שטוחות ועגולות. גורים נדבקים בתולעים עגולות בהיותם ברחם אמם, או ביניקה. ניתן להידבק בהן גם ממגע עם צואת חיה הנגועה בתולעים. מקור התולעים השטוחות הוא בעיקר מפרעושים. כשכלב מלקק או נושך עצמו כדי להתגרד, הוא בולע פרעושים שבגופם תולעים, וכך הוא נדבק. התולעים יכולות לעבור לאדם, בעיקר לילדים, ולכן חשוב מאוד להדריך את הילדים לשמירת היגיינה.
טיפול נגד תולעים
הטיפול הינו שגרתי בכלבים ונעשה אחת ל 3-4 חודשים בכדורים, בסירופ או בזריקות. הקפדה על הטיפול תשמור את כלבכם נקי מתולעים. בכל מקרה של נגיעות בתולעים נא להתקשר עם צוות בית החולים לחיות בשדמה, לקבלת הדרכה מתאימה.
חיסונים
החיסונים נועדו להגן על הכלב מפני מחלות מידבקות נפוצות, המסכנות את בריאותו וחייו. ללא החיסונים הנחוצים הכלב רגיש למחלות ועלול חלילה להעביר גורמי מחלה לאדם. הקפדה על החיסונים הנחוצים תקטין מאוד את סיכויי הכלב לחלות במחלות קטלניות. יש לחסן גורים, החל מגיל שישה שבועות, בחיסון פרוו וחיסון משושה. עד לסיום סדרת החיסונים, על הגור להישאר בביתכם או בחצרכם הפרטית. יש להימנע ממגע עם כל כלב אחר. יש לחסן כלבים בוגרים אחת לשנה בחיסון כלבת, ובחיסון משושה. וכן לטפל שגרתית נגד "תולעת הפארק".
רחצה
יש לרחוץ כלבים החל מגיל 5 חודשים, בתדירות של אחת לשניים עד שלושה חודשים, בהתאם לניקיונו של הכלב ולעונת השנה. גורים צעירים ניתן לרחוץ בשמפו יבש בלבד. רחצה תכופה מורידה את השומן הטבעי מהפרווה המגינה על עור הכלב וחושפת אותו לזיהומי עור. מומלץ השימוש בתכשירים רפואיים המתאימים במיוחד לכלבים מכיוון שחלק מהתכשירים הפשוטים מגרים מאוד את עור הכלב ואינם מתאימים לפרוותו.
בחנות בית החולים בשדמה ניתן להשיג, בהנחה, מגוון תכשירים וציוד לטיפול בחיות.
נשמח לענות על שאלות נוספות במהלך הביקור או בפניה טלפונית.
דפי מידע בנושאים נוספים, כולל בנוגע לטיפול בחתולים, ניתן לקבל בבית החולים.
בהצלחה, דר' רון רם וצוות בית החולים לחיות – שדמה.